Paul Dehaen Distribution
Onze Klanten /

Paul Dehaen Distribution

“Direct neemt onze IT over, wij krijgen de tools én de tijd om ons volop te focussen op onze core business”

Paul Dehaen Distribution NV is al bijna twintig jaar actief als distributeur. Het bedrijf verkoopt producten aan discount retailers in heel Europa, in Afrika en in het Midden-Oosten. Het hoofdkwartier/distributiecentrum in Ghislenghien (Henegouwen) is de spil van die activiteiten. De voorbije jaren kwamen daar in sneltempo een reeks eigen winkels bij. Paul Dehaen heeft nu al acht verkooppunten in België, NET winkels, maar is van plan om ook die eigen retailactiviteiten de komende jaren verder uit te breiden.

Voor IT-infrastructuur en -support heeft het bedrijf een partnership afgesloten met Direct, legt CEO Jean-Philippe Habran uit. “We zijn een groeiende onderneming. We verbreden onze activiteiten, onder andere met de winkels, en we hebben ondertussen al meer dan 80 medewerkers. Maar we blijven een kmo. We zijn niet gespecialiseerd in IT. Grotere bedrijven kunnen hun IT misschien zelf beheren, voor ons zou een eigen IT-departement een dure keuze zijn met weinig toegevoegde waarde voor onze eigen operaties. Bovendien is IT-talent moeilijk te vinden vandaag.”

“Daarom hebben we besloten om met een professionele partner als Direct in zee te gaan. Zo krijgen we de tools én de tijd om ons volop te focussen op onze core business. We moeten ons zelf geen zorgen maken over IT, we kunnen ons concentreren op onze kernactiviteiten.”

Proactief én reactief, strakke planning én flexibiliteit

Jean-Philippe rekent om te beginnen op Direct om de operaties vlot te laten draaien bij Paul Dehaen Distibution. “De architectuur moet in orde zijn, de snelheid van de systemen moet in orde zijn, de back-ups moeten in orde zijn. Die basiszaken lijken logisch, maar in de realiteit vraagt het achter de schermen continu heel wat inspanningen. Hoeveel bedrijven ontdekken pas dat ze geen fatsoenlijke back-ups hebben op het moment dat het te laat is? Dat willen we niet riskeren. Direct zorgt ervoor dat onze ERP-systemen draaien op hun infrastructuur, en garandeert dat onze medewerkers over alle tools beschikken om efficiënt te kunnen (samen)werken.”

“De winkels waren een nieuwe uitdaging. Denk maar aan de kassasystemen. Als we een winkel openen, moet alles razendsnel zijn: we doen dat in amper twee tot drie weken. Dat zorgt ervoor dat er heel wat partners tegelijkertijd aan het werk zijn op een beperkte oppervlakte. Dat vraagt de nodige voorbereiding, met een goede planning en een vlotte flow. Maar het vraagt ook flexibiliteit, want iedereen weet dat er tijdens een verbouwing altijd wel érgens een onverwachte kink in de kabel komt. We vragen van Direct dus zowel een proactieve aanpak als een reactieve aanpak. Die samenwerking werkt uitstekend. We hebben korte, rechtstreekse communicatielijnen en problemen worden kordaat aangepakt.

Cyberveiligheid is uitdaging nummer één

Direct is een strategische partner voor Paul Dehaen Distribution. “Onze IT-infrastructuur moet onze groei bijhouden, maar we verwachten van onze IT-partner ook dat hij anticipeert op toekomstige uitdagingen. Als het over technologische innovatie gaat, denk ik vandaag vooral aan cyberveiligheid. Dat is volgens mij uitdaging nummer één voor kmo’s als de onze. Recente gevallen bewijzen dat een cyberaanval een enorme impact kan hebben op je financiën en je reputatie.”

“Ook wij krijgen regelmatig te maken met aanvalspogingen. Cybercriminaliteit evolueert zo snel dat we een partner nodig hebben die op de hoogte is van de allerlaatste technologische ontwikkelingen. Een partner die aanvallen kan vermijden en kan tegenhouden, en die in een worst case scenario de schade zo snel mogelijk kan herstellen. Dat kan je vandaag onmogelijk zelf als kmo, ik voel me alvast een pak geruster in de wetenschap dat Direct daar voor ons over waakt.”

“Het gaat niet alleen over het technologische luik. Een phishing mail is snel geopend. Soms nemen medewerkers meer aan van experts.Als Direct uitlegt hoe ze phishing mails kunnen herkennen, heeft dat een belangrijk sensibiliserend effect. Het is een wake-up call.Voor dat soort advies of opleiding willen we in de toekomst nog nauwer samenwerken.”

Vlotte communicatie en vertrouwensband

Bij de keuze voor een externe IT-partner zijn voor Jean-Philippe drie dingen belangrijk. “Uiteraard moet de prijs goed zitten, elk bedrijf wil waar voor zijn geld. Daarnaast kijken we ook naar referenties, aanbevelingen van bedrijven in gelijkaardige sectoren en domeinen zijn nog altijd de meest betrouwbare bron van informatie. Tenslotte hebben we er ook van meet af aan voor gekozen om niet met een té groot bedrijf samen te werken. IT gaat nog altijd over mensen, over communicatie. We willen een relatie opbouwen met onze IT-partner, er moet wederzijds vertrouwen kunnen groeien. We moeten niet elke week of zelfs elke maand samenzitten. Maar het is belangrijk dat we weten bij wie we terecht kunnen als we een probleem hebben, of als we een klankbord nodig hebben.”

Die persoonlijke relaties wil Direct verder versterken met de VCIO’s, de Virtual Chief Information Officers. Die kunnen voor bedrijven als Paul Dehaen Distribution of NET stores, zonder eigen IT-departement, een meerwaarde bieden. Ze gaan verder dan het operationele luik. Ze verdiepen zich in het bedrijf om de business noden te herkennen en te begrijpen, en denken strategisch na hoe IT voor toegevoegde waarde kan zorgen.

“Een uitstekend initiatief”, vindt Jean-Philippe. “IT is overal in een onderneming, het is cruciaal om je groei te ondersteunen. We zijn zelf geen specialisten, onze core business ligt elders. Alle ideeën om die kernactiviteiten nog beter te laten ondersteunen door onze IT-infrastructuur zijn van harte welkom.”