Datacentra: zo zien ze eruit
Inzichten / Datacentra: zo zien ze eruit
 
Een datacentrum of rekencentrum is de plek waar de IT-apparatuur van je bedrijf staat. Denk bij die apparatuur bijvoorbeeld aan de servers waarin alle bedrijfsapplicaties en -gegevens opgeslagen staan.
 
On the premises
 
Vroeger lag die plek altijd in je bedrijfsgebouw (‘on-premise’). Tegenwoordig is dat anders: steeds meer bedrijven huren datacentrumruimte van externe partijen, die de datacentra beheren en verantwoordelijk zijn voor zaken als onderhoud en updates.
 
Werk je als bedrijf in de cloud, bijvoorbeeld met Microsoft Azure? In dat geval gebruik je je applicaties en sla je je info op via de Azure-datacentra, die verspreid zijn over de hele wereld.
 
Blik binnenin
 
 
Als je een datacentrum binnenwandelt, is dit wat je ziet: rijen van kasten met rekken, met daarin servers. Er bestaan onderlinge verschillen: zo zijn er soms meerdere verdiepingen, of is de ruimte gevuld met kleurrijke buizen (zoals de datacentra van Google in Oregon).
 
Datacentra zijn gewoonlijk uitgerust met specifieke voorzieningen, zoals:
  • Airconditioning: de IT-apparatuur gebruikt stroom die omgezet wordt in warmte. Zonder airco of koelingssysteem zou het gevaarlijk warm kunnen worden.
  • Verhoogde vloer: zo kan er tussen de hogere vloer en constructievloer lucht circuleren, wat helpt om de ruimte af te koelen.
  • Automatische brandblussystemen: waarbij er dan bijvoorbeeld wordt geblust met watermist, poeder of gas.
  • Noodstroomvoeding: voor bij stroomstoringen.