Niet gehackt worden in 2022? 5 best practices voor een sterk wachtwoord
Inzichten / Niet gehackt worden in 2022? 5 best practices voor een sterk wachtwoord
 
 
Ah, zwakke wachtwoorden. We hebben ons er allemaal wel al eens schuldig aan gemaakt. En dan bedoelen we wachtwoorden als: • 123456 • 000000 • wachtwoord • azerty • insert de naam van je huisdier
 
(Als je ooit een van deze wachtwoorden gebruikte en intussen gewijzigd hebt, mag je jezelf een schouderklopje geven. Als je momenteel een van deze wachtwoorden gebruikt, mag je jezelf pas een schouderklopje geven nadat je het gewijzigd hebt.)
 
De keuze voor doodsimpele wachtwoorden ligt voor de hand. We hoeven er nauwelijks over na te denken en onthouden ze dus makkelijker.
 
Het grote risico: hackers. Die je wachtwoord raden, toegang krijgen tot je account(s) en je gegevens stelen. Misschien zelfs je bankrekeningen plunderen, als het tegenzit. En god weet wat meer.
Daarom zijn sterke wachtwoorden dat tikkeltje extra denkwerk dubbel en dik waard. Deze vijf best practices helpen je op weg.

1. Lang en complex genoeg

Ga voor minstens acht tekens. Extra tip: combineer letters, cijfers en symbolen. En mix hoofdletters met kleine letters.

2. Geen makkelijk te raden persoonlijke informatie

Zoals je verjaardag of de naam van je kind. Want hackers die een beetje research doen, vinden die info meteen (bijvoorbeeld op sociale media).

3. Ander account? Ander wachtwoord

We snappen dat je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor al je accounts. Want dat is zoveel makkelijker om te onthouden. Daarom ook dat zowat 44 miljoen Microsoft-gebruikers het doen .
Toch raden we het af. Want het moment dat een van je accounts gehackt wordt, lopen ze allemaal het risico om in de klauwen van een meedogenloze hacker te vallen.

4. Geen woorden, wel zinnen

Want: hele zinnen zijn willekeuriger en daarom moeilijker te raden. Vergelijk ‘pizza’ met ‘IkHouVanPizzaHawaï’. Voeg er nog wat cijfers en symbolen aan toe en je zit helemaal gebakken (pun intended).

5. Nóg beter: MFA

Hoe je het ook draait of keert: een wachtwoord blijft maar één hindernis. Zodra een hacker het raadt, heeft hij of zij vrij spel.
Niet zo als je een multifactorauthenticatie (MFA) instelt. Naast de verplichting om je wachtwoord in te vullen, geldt er een extra stap. Bijvoorbeeld in de vorm van een pincode die per sms naar je smartphone wordt gestuurd. Of een vinger- of gezichtsscan.
Wie dán je wachtwoord kraakt, kan nog altijd niet inbreken in je account. Zo ben jij meer op je gemak – zélfs met een wachtwoord als 123456.