Thuiswerken: Hoe doe ik dat productief? Tien tips voor de moderne werknemer.
Inzichten / Thuiswerken: Hoe doe ik dat productief? Tien tips voor de moderne werknemer.
Met de verspreiding van het COVID-19 virus werken meer en meer mensen van thuis. Dankzij de Digital Workplace is dit technologisch perfect doenbaar en beter nog, het is zelfs productiever en veiliger dan ooit. Jammer genoeg doet de technologie niet al het werk, als werknemer zijn er ook grote aanpassingen in je dagdagelijks werk. Als onderneming die helpt om mensen productief van thuis te laten werken delen we graag enkele inzichten. Zo verloopt thuiswerken productief, veilig en plezant.
 

Tip 1: Blijf in je ritme.

 

Er verandert niets integraal aan je ritme als je van thuis werkt. Je blijft de taken uitvoeren die je elke dag al uitvoert, enkel de locatie is veranderd. Belangrijk dus dat je het ritme aanhoud die je op een doordeweekse dag had. Sta je altijd op om 6 uur 30? Blijf dit dan doen ook al werk je van thuis. Eet je altijd je middaglunch samen met de collega’s rond 12 uur 30? Jazeker, dan blijf je dit ook best aanhouden en haal je de boterhammetjes boven om 12 uur 30. Een vast ritme zorgt ervoor dat je lichaam in balans blijft.

Tip 2: Blijf je professioneel kleden.

 

Een langere tijd van thuis werken zal je normaliter in de verleiding brengen om eens een dag in je pyjama te werken. Het is je goede recht maar het zal onrechtstreeks een grote impact hebben op je productiviteit! Klinkt vreemd? Begrijpelijk maar het is nochtans redelijk logisch. Als je gewend bent van je elke ochtend in een hemdje te hijsen en naar kantoor te vertrekken gebeurt er iets. Je lichaam verandert van “ik maak me klaar om te vertrekken” naar “tijd om de dag vast te pakken bij de hoorns en productief te zijn”. Kom dus niet in de verleiding en blijf je professioneel kleden, het voorkomt ook chaos als je ad-hoc een teleconferentie moet bijwonen.

Tip 3: Blijf pendelen naar je werk.

 

Neen, we bedoelen niet dat je gewoon naar je werk moet pendelen en terug. Wat we bedoelen is veel logischer. Als je gewend bent om een uur te reizen naar je werk elke ochtend blijf je dit aanhouden. In de ochtend ga je dan gewoon een uurtje wandelen met de hond, gebruik je het uurtje om even het huis wat op te kuisen of een mandje strijk erdoor te duwen. Het loopt samen met de tip van in je ritme te blijven, zo geef je je lichaam dat uurtje om zichzelf klaar te maken voor de mindset om te werken.

Stap 4: Scheid je bureau af van de leefruimte.

 

Een grote uitdaging bij thuiswerken is het gevoel die je moet creëren om in een professionele mindset te komen. Op kantoor wandel je door een omgeving die gevuld is met bureau’s, vergaderruimtes en druk werkende collega’s. Bij je thuis staat een zetel, een tv en een huisdier die rond staat te hollen. Belangrijk dus dat je een ruimte toewijd bij je thuis aan je job. Heb je geen kamer die je kan inrichten als bureau? Geen probleem, wijd dan een specifieke hoek of tafel in als bureau. Deze plaats gebruik je enkel als je van thuis werkt en niet voor andere zaken. Blijf je ook vasthouden aan een goede ergonomie. Investeren in een goede ondersteuning voor je rug is nooit nadelig.

Stap 5: Houd je werkplek proper.

 

Je werkplek is breder dan je bureau alleen. Rommel die rondslingert rondom de plaats waar je moet focussen op je job heeft impact op je focus en productiviteit. Ruim even op en zorg dat je in een propere werkplek je taken kan verder blijven zetten. Dit heeft enorm veel impact en is een kleintje om uit te voeren. Houd de werkplek dus proper en open alle gordijnen.

Stap 6: Zorg voor een tweede werkplek.

 

Ik begrijp het, een tweede werkplek? Hoeveel bureaus denk je wel dat ik heb? Neen, we bedoelen niet dat je opnieuw een volledige hoek moet inrichten als werkplek maar eerder een kort alternatief. Als werknemer in een kantoor beweeg je doorheen de dag veel. Zorg dus dat je dit ook aanhoud als je van thuis werkt. Doe eens een telefoontje vanuit de tuin, schrijf eens die e-mail vanaf het aanrecht. Afwisseling is belangrijk en zorgt dat je even mentale afwisseling hebt. Dit is zeker belangrijk als je voor een langere periode van thuis uit werkt.

Stap 7: Zorg voor gezonde snacks & drankjes.

 

Elk kantoor beschikt over koffie, koekjes en snacks. Zorg er dan ook voor dat je dit bij thuis ook liggen hebt. Je hebt de luxe om van thuis uit te werken dus maak dan ook gebruik van de extra motivatie booster om eens een koffie te drinken uit je favoriete tas. Of misschien een vers fruitslaatje te maken en ervan te genieten tijdens de wekelijkse virtuele bedrijfsmeeting. Let er wel op dat ze wat gezond zijn, bij thuiswerken heb je automatisch minder beweging.

Stap 8: Schakel sociale media uit.

 

Sociale media is zodanig ontworpen om je zo lang als mogelijk op de website te houden. Zoals je zelf wel al kan afleiden heeft dit een grote impact op je productiviteit. Houd je er dus aan vast om tijdens de werkuren niet op sociale media te gaan. Of enkel tijdens de pauzes want ja, die moet je ook blijven houden. Nu kan je die wel gewoon nemen in de zetel in plaats van aan de waterkoeler.

Stap 9: Blijf gewoon lunch eten.

 

Als je van thuis uit werkt is het veel moeilijker om de switch te maken van werken naar pauze en vice versa. Blijf dus zeker je lunchpauze aanhouden. Neem je een uur pauze elke werkdag? Neem die dan thuis ook. Het zorgt voor een perfect moment om even zen te worden en je klaar te stomen voor een productieve namiddag. Neem misschien de opportuniteit om vers te koken tijdens dit uurtje?

Stap 10: Stop met werken.

 

Wanneer je werkdag erop zit, zit je werkdag er ook echt op. Stuur een berichtje op Microsoft Teams dat je ermee stopt voor vandaag, sluit alles af en leg je werkplek klaar voor de volgende dag. Hierna kan je je “kantoor” verlaten met een gerust hart en klaar voor een productieve dag morgen. Perfect moment om de tijd die je uitspaart tijdens het pendelen om te wisselen in een uurtje sport.