Thuiswerken, hoe zorg je ervoor dat het werkt voor jou?
Inzichten / Thuiswerken, hoe zorg je ervoor dat het werkt voor jou?
Dankzij de verplichte thuiswerksituatie dienen bedrijven over de hele wereld hun werkmethodes te veranderen. Eén van de vereisten is dat je personeel effectief van thuis uit kan werken.
 
Het lijkt ons dan ook waardevol om jullie in te lichten wat de beste manieren zijn om succesvol thuiswerk te verrichten. Zo is er weinig impact op de bedrijfsproductiviteit. Integendeel, vaak zien we zelfs een stijging in de productiviteit. Maar dit betekent niet dat het eenvoudig zal zijn. Een omschakeling naar een thuiswerkcultuur met weinig tijd om nieuwe applicaties of beleidsmaatregelen te implementeren verloopt soms chaotisch. Schaaf je kennis dus wat bij en lees onze tips voor een succesvolle thuiswerkcultuur.
 
Ons beleid voor werken op afstand is goed ingeburgerd en is in de loop van de tijd geoptimaliseerd, dus wat zijn enkele van de belangrijkste factoren die we hebben geleerd waarvan ook jij kan leren?

Maak gebruik van de tools die beschikbaar zijn om thuis te werken

 
Veel bedrijven hebben ondertussen al toegang tot uniforme communicatietools. Jammer genoeg worden deze niet optimaal benut. Eén van de meest voorkomende en effectieve toepassingen is Microsoft Teams. De volledige Teams-oplossing is inbegrepen bij alle Microsoft 365-abonnementen van Business Premium of hoger, en er zijn zelfs gratis niveaus die je kan gebruiken om aan de slag te gaan.
Microsoft Teams bevat een reeks functies om uw organisatie productief te houden terwijl iedereen thuis werkt, waaronder:
  • Livechat en samenwerkingsfuncties om communicatielijnen open te houden
  • Ingebouwde videogespreksmogelijkheden om vergaderingen door te laten gaan
  • Verbonden apps om samen aan bestanden te werken
  • Integratie met derden voor een breed scala aan apps en plug-ins
Bij Direct staat Microsoft Teams centraal in ons bedrijf, waarbij de meeste vergaderingen zowel intern als extern worden opgezet en alle bestanden toegankelijk zijn via integratie met SharePoint. Onze collega’s communiceren en werken gemakkelijk samen, waar ze zich ook bevinden.

Communiceer, communiceer, communiceer

 

Door personeel op afstand te laten werken, is communicatie cruciaal. Nog meer dan voorheen. Het is gemakkelijk voor teamleden om zich snel geïsoleerd te voelen wanneer ze gewend zijn aan de natuurlijke gesprekken die gedurende een werkdag op kantoor plaatsvinden.
 
Bestrijd dit door tijdens het thuiswerken regelmatig inhaalgesprekken te houden. Zorg elke dag voor een vaste tijd waarop alle leden van een team kunnen ‘chatten’ en hun takenlijst kunnen delen, geplande vergaderingen en recente updates of prestaties. Dit kan een groot verschil maken voor het moreel van een team op afstand.

Bedenk hoe teams anders werken

 

Het gebruik van technologie om op afstand te werken, kan voor velen een tweede natuur zijn, waarbij sommige van de meer technisch onderlegde afdelingen en personeelsleden in bedrijven mogelijk al applicaties zoals Microsoft Teams gebruiken om samen aan taken te werken en te communiceren waar ze ook zijn.
 
Anderen hebben wellicht een periode van aanpassing nodig om thuiswerken voor hen doeltreffend te maken en hebben aanvullende ondersteuning en opleiding nodig om productief te zijn. Het is belangrijk dat teamleden de tools krijgen die ze nodig hebben om zich op hun gemak te voelen in hun nieuw aangepaste rollen, zelfs als de periode van thuiswerken een korte termijn is.
 
Deze werknemers in staat stellen om zich op korte termijn aan de huidige situatie aan te passen, zal op de lange termijn verder lonen wanneer ze in staat worden gesteld om op nieuwe manieren te werken en samen te werken. Vanaf elke locatie

Maak van beveiliging uw eerste prioriteit

 

Wanneer medewerkers op afstand gaan werken, maken ze verbinding via netwerken die niet door het bedrijf worden geleverd of beheerd. Dit kan de risico’s van hun werk vergroten en je moet over de tools en het beleid beschikken om je hiertegen te beschermen.
 
Zorg ervoor dat je alles onder controle hebt voordat je naar een thuiswerk-beleid verandert. Zorg ervoor dat je de eenvoudigste stappen hebt genomen, zoals het inschakelen van multi-factor authenticatie voor alle gebruikers. Als je laptops en andere apparatuur aan het personeel verstrekt, zorg er dan voor dat zij beschikken over up-to-date firewalls, apparaatversleuteling, webfiltering en andere toegepaste beveiligingsmaatregelen. Stel een duidelijk beleid in voor het werken op openbare Wi-Fi-netwerken en voeg waar mogelijk versleutelde VPN’s toe, zodat gevoelige informatie niet toegankelijk is op open netwerken. Het bieden van een veilige werkplek, zowel op kantoor als daarbuiten, moet een prioriteit zijn voor het bedrijf.
 
Deze stappen moeten worden ondersteund door regelmatige training en updates van beveiligingsbewustzijn voor het personeel. In het geval dat thuiswerken op korte termijn moet worden afgedwongen, maak dan een duidelijk document van één pagina dat het belangrijkste beveiligingsbeleid en de verwachtingen voor uw organisatie op één lijn brengt en dat door alle teamleden wordt geaccepteerd voordat ze beginnen met werken op afstand.