3 handige Microsoft-tools voor meer focus tijdens het werk

25.02.21 | Thomas Mostrey | DIGITAL WORKSPACE, MICROSOFT, TECH QUICKIES

arrow_forward_ios

Vijf minuten gefocust werken? Makkelijk. Je een uur lang concentreren zonder afgeleid te geraken? Moeilijk. Zeker met al die inkomende meldingen, chats en e-mails die om je aandacht schreeuwen.

3 handige Microsoft-tools voor meer focus tijdens het werk

Het probleem: als je je om de haverklap laat afleiden, krijg je op een werkdag maar weinig gedaan. Geen ijzeren discipline? Geen probleem: deze drie handige Microsoft-tools helpen je om ongestoord te werken.

1. MyAnalytics

De MyAnalytics-tool van Microsoft helpt je met meer dan alleen je focus. Het programma toont je hoe je je tijd besteedt terwijl je werkt, en met wie. Hoelang ben je bezig met het beantwoorden van mails? En hoeveel meetings woon je bij per week? De bedoeling is dat je dankzij die persoonlijke productiviteitsinzichten slimmer werkt.

Specifiek voor je concentratie kan je in MyAnalytics je eigen ‘focusplan’ opstellen. Het programma maakt in je agenda dan focusmomenten aan (‘Focus Hours’): tijdsblokken voor ononderbroken werk, waarin je bijvoorbeeld geen meldingen krijgt of chats ziet. Aan jou om te bepalen hoeveel van die focusuren je wil per dag.

2. Concentratiehulp

Heb je Microsoft Windows op je computer? Klik dan rechtsonder op het icoontje voor je meldingen. Er schuift een scherm uit waarin je je meldingen kan beheren en ook bijvoorbeeld je bluetooth aan- en uitzet.

Een van de vierkantjes is ‘Concentratiehulp’ (Focus assist in het Engels). Als je daarop klikt, krijg je geen afleidende meldingen meer.

In je instellingen kan je de details aanpassen. Duid bijvoorbeeld aan dat je computer vanzelf in Concentratiehulp-modus moet gaan tijdens je hele werkdag – of net alleen van 10 tot 12 uur. Of kies welke meldingen wél mogen doorkomen en welke niet.

3. Focusmodus (Word)

Staat er een Word-document open? Dan kan je rechtsonder op het focus-icoontje klikken (of in de toolbar onder ‘Beeld’ op ‘Focus’). De toolbar verdwijnt en er blijft alleen een wit blad op een zwarte achtergrond ­over – niets meer. Druk op ‘Escape’ en je komt weer terecht in de gezellige drukte van je Word-menu.

Let wel: deze functie is er alleen voor Office 365-abonnees. Geen abonnee? Wees gerust: je kan nog altijd rekenen op de twee andere tools.

Nog meer leren over Microsoft 365?

Neem een kijkje naar ons opleidingsaanbod, op maat of uit een voorgemaakt pakket.

digital workspace, microsoft, tech quickies

Andere inzichten die je misschien interessant vindt.

12.04.21 | SUPPORT & STRATEGY, TECH QUICKIES

4 veelvoorkomende cyberaanvallen (zodat jij ze op tijd herkent)

De grootste cybersecurity-dreiging in 2020? Volgens het Data Breach Investigations Report van Verizon was dat social engineering. Daarbij wordt een medewerker emotioneel gemanipuleerd om bijvoorbeeld vertrouwelijke bedrijfsgegevens te delen.

01.04.21 | TECH QUICKIES

Tech Quickies: Hoe zit het met e-mails van afwezige of ontslagen werknemers?

Je hebt afscheid moeten nemen van één van je werknemers. Altijd een spijtige zaak maar je bedrijf blijft niet stilstaan. Plots krijg je te horen dat één van je klanten een mail heeft gestuurd naar het adres van de voormalige werknemer! Wat mag je al dan niet doen als werkgever met de mailbox van (voormalige) werknemers? Lees wat je rechten en plichten zijn volgens de GDPR wetgeving.