Alles wat je moet weten over Managed Cloud (en hoe jouw bedrijf er beter van wordt).

08.09.20 | Thomas Mostrey | CLOUD SERVICES

arrow_forward_ios

‘Managed Cloud’ klinkt ... abstract, niet? De ‘cloud’ is op zich al een moeilijk begrip. Dat woordje ‘Managed’ erbij helpt dan ook niet echt. Maar schijn bedriegt. Want achter het concept schuilen meer tastbare voordelen dan je zou denken. Zo kan Managed Cloud jouw bedrijf helpen om geld en tijd te besparen, je bedrijfsgegevens veilig te houden en de digitalisering van je bedrijf naar nieuwe hoogtes te tillen

Alles wat je moet weten over Managed Cloud  (en hoe jouw bedrijf er beter van wordt).

Laten we beginnen bij het begin. Wat is die cloud precies?


Bij de cloud ontvang je computerdiensten – zoals servers, opslagruimte, databases, netwerkfuncties, hard- of software – via het internet. Zo hoef je niet meer alles zelf te kopen, installeren en onderhouden.

Een voorbeeld. Als je bestanden van het internet downloadt, komen die op je laptop terecht. Alleen kun je niet eindeloos blijven downloaden. Op een bepaald moment zit je laptop vol en heb je meer opslagruimte nodig.
Zonder cloud moet je dan naar je IT-partner om een externe harde schrijf te kopen, die je vervolgens moet installeren en onderhouden. Mét de cloud sla je je bestand niet meer op in het geheugen van je laptop, maar op een opslagruimte ‘buiten’ je computer die je bereikt via het internet. 

De cloud is dus een soort wolk – vandaar ook de naam – waarin al die software en infrastructuur rondzweeft. En waaraan jij je servers, computers, smartphones en tablets kunt koppelen.

Waarom zou een bedrijf de cloud gebruiken?

Tal van redenen.

>> Minder kosten – Je hoeft geen eigen hard- of software meer aan te schaffen. Of je eigen datacenters te installeren, beheren en onderhouden. En je betaalt alleen voor de clouddiensten die je daadwerkelijk gebruikt.

>> Snel – Gedaan met moeizame en urenlange installaties. In enkele klikken krijg je toegang tot de software die je op dat moment nodig hebt.

>> Schaalbaar – Stel dat je onderneming groeit en je nét aan je maximale opslagruimte zit. Vaak moet je dan een heel pakket kopen, ook al weet je niet of die groei doorgaat. Of misschien krimpt je bedrijf plots. Daar zit je dan, met die extra opslag. Via de cloud koop je exact zoveel rekenkracht, opslag of bandbreedte als je groei vereist.

>> Productief – Jouw IT’er of IT-team hoeft zich niet meer bezig te houden met het beheer van je datacenters. Of met de installatie en het onderhoud van hard- en software. Eindelijk kunnen zij zich focussen op belangrijkere zaken en hun tijd optimaal gebruiken.

>> Veilig – ‘Veilig? Als je via het voor iedereen toegankelijke internet werkt?!’ Absoluut. De nodige beleidsregels, technologieën en regelingen houden bedreigingen op afstand.

Oké, en wat is Managed Cloud dan?

Dat ontdek je zo. Eerst moet je weten dat er drie soorten clouds bestaan. Met dezelfde voordelen, maar een andere implementatie. Welk type het best past bij jouw bedrijf? Dat hangt ervan af.

>> Publieke cloud

Bij een openbare cloud zijn alle diensten en middelen van de cloud – denk aan servers, opslagruimte en software – eigendom van een ‘cloudprovider’, zoals Microsoft of Google. Je maakt dus gebruik van computerdiensten die er al zijn en je deelt hardware, opslag en netwerkapparaten met anderen. Niet dat je daar iets van merkt.

De meeste bedrijven kiezen voor deze cloud.

>> Private cloud

Bij een privécloud zijn alle computerdiensten van jou. Speciaal voor jouw bedrijf wordt er een privénetwerk in elkaar gestoken waartoe geen enkele andere onderneming toegang heeft.

>> Hybride cloud

De naam zegt het zelf: bij deze cloud mix je openbaar en privé. Stel dat een onderdeel van je onderneming niet zoveel beveiliging nodig heeft. Daarvoor gebruik je de diensten van de openbare cloud. De privécloud zet je dan in voor gevoelige bedrijfsinformatie, zoals financiële rapportage.

Dus…

De Managed Cloud – en nu zijn we er – is een openbare cloud die wordt beheerd door een externe partij (vandaar die ‘Managed’).

Kan ik zo’n publieke cloud niet zelf beheren?


Zeker wel. Maar zoals je daarnet al las: de wereld van de cloud is complex. Een gids kan je dan goed helpen. Iemand die:
• het cloudlandschap door en door kent
• begrijpt hoe je een bestaande IT-omgeving omzet naar de cloud
• alles weet over de implementatie van (verschillende soorten) cloud
• weet welke diensten goed combineerbaar zijn
• uit het ruime aanbod de relevantste clouddiensten plukt voor jouw bedrijf

Kun je dat zelf? Des te beter. Maar als dat niet zo is, moet je nog gaan uitzoeken hoe alles werkt. Of je moet een werknemer opleiden die er al zijn tijd aan spendeert. Het aantal betaalde werkuren dat je daaraan kwijt bent, telt dan snel op.

Dus: als je de middelen of het personeel mist voor eigen beheer, raden we je Managed Cloud aan.

Wat heb ik verder nog aan Managed Cloud?

Zes fraaie voordelen.

1. Je betaalt geen cent te veel

Met de cloud bespaar je geld. Dat las je eerder al. Maar wist je dat je nóg meer kunt besparen met een externe beheerder? Zo’n partij kent het cloudlandschap tot op het minuscuulste softwareprogramma. Met die kennis stelt hij een voordelige constructie samen van computerdiensten waaraan je bedrijf écht iets heeft.

Zo betaal je alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Geen cent meer.

2. Je weet precies wat je kosten zijn

De prijzen van clouddiensten zijn duidelijk. Gewoonlijk heb je dus een goed beeld van hoeveel geld je besteedt. Maar er is één probleem: soms hangen de prijzen vast aan andere factoren, zoals hoeveel rekenkracht je gebruikt.

Omdat je je clouddiensten vaak met elkaar combineert, kan dat leiden tot onvoorziene stijgingen in je gebruik. En dus ook tot onvoorspelbare kosten. Waarna je óf meer moet betalen, óf een – vaak nuttige – dienst moet stopzetten.

Een specialist weet alles over die wisselwerking en heeft dus ook een duidelijker zicht op mogelijke kosten. Zo sta jij op het einde van het kwartaal of jaar nooit voor verrassingen.

3. Je technologie groeit automatisch mee met je bedrijf

De cloud biedt heel wat flexibiliteit. Groeit je bedrijf en heb je meer opslagruimte nodig? Dan bestel je dat gewoon online en gebruik je het meteen, zonder pittige installatie.

Een externe specialist maakt dat nog makkelijker. Als je bedrijf groeit, checkt hij wat de beste aanbiedingen zijn van het moment, welke diensten je kunt combineren en waar je zoal kunt optimaliseren.

Een voorbeeld. Er woedt een wereldwijde pandemie. De Belgische economie wordt hard getroffen, en jij moet bijgevolg vijftig medewerkers op non-actief zetten. In zo’n situatie adviseert een externe beheerder je welke clouddiensten je het best laat vallen, zodat je je IT-budget optimaal besteedt en je bedrijf blijft presteren.

4. Je bent altijd helemaal up-to-date

Technologie kan van de ene dag op de andere hopeloos verouderd zijn. En als je technologie achterloopt, dan doet jouw bedrijf dat ook. Met de cloud voorkom je dat. Dankzij automatische updates gebruiken je werknemers altijd de nieuwste programma’s.

Maar moet je daarom al je eigen – en soms dure – infrastructuur weggooien? Niet met een externe partner. Want die vertelt je precies waar je eigen infrastructuur tegenwerkt én oplevert.

5. Je rekent op leuke extra’s

Veel openbare clouds bieden extra diensten aan. Denk bijvoorbeeld aan een back-upservice of een functionaliteit die je data en applicaties herstelt als er iets fout gaat in je bedrijf.

Dat is allemaal leuk en wel, maar je hebt er pas iets aan als je weet hoe je die extra diensten naadloos implementeert. Een ervaren beheerder weet dat.

6. Je bedrijfsgegevens zijn nog meer beveiligd

Wist je dat 95 procent van de veiligheidsinbreuken in de cloud wordt veroorzaakt door de bedrijven zelf? Met een externe beheerder ben je op je gemak. Hij is je garantie dat je bedrijfsgegevens veilig achter slot en grendel blijven.

Kun je dat kort samenvatten?

Natuurlijk. Waar het op neerkomt: als je kiest voor Managed Cloud, ben je gerust. Want je hoeft je geen zorgen meer te maken over het complexe gedoe achter de cloud.

Bovendien krijg je alle cloudvoordelen – kostenoptimalisatie, snelheid, flexibiliteit en veiligheid – mét daarbovenop de voordelen van hierboven, als sappige kers op de taart. Allemaal dankzij een externe partij die alles voor je regelt.

Een externe partij zoals Direct.

Hoe weet ik nu of mijn bedrijf beter wordt van Managed Cloud?

Wat is een assessment?

Bij een assessment onderwerpen we je bedrijf aan een diepgaande IT-evaluatie:

  • We analyseren je huidige IT-omgeving.
  • We interviewen management en personeel.
  • We zoeken uit welke technologie jouw bedrijf kan helpen.

Zo ontdek je niet alleen of je iets aan Managed Cloud hebt, maar ook hoe je je bedrijf de komende jaren optimaal digitaliseert. Als je dat wilt, kun je ons na het assessment inschakelen als IT-partner. We gaan dan meteen voor je aan de slag met de conclusies van het onderzoek.

Let wel: als je met ons wilt samenwerken, krijg je pas een offerte nadat je ons eerst een assessment hebt laten uitvoeren. Zo’n evaluatie is noodzakelijk om te weten hoe we jouw onderneming op de beste manier helpen. Bovendien vermijd je zo extra kosten achteraf omdat niet alles in kaart was gebracht.

Is dat kosteloos?

Nee, voor het assessment vragen we geld. Het is dan ook geen onderzoekje van niets, maar een brede, onafhankelijke evaluatie met gefundeerde conclusies over je IT-infrastructuur. Bovendien kun je de resultaten ook gebruiken als je uiteindelijk niet met ons samenwerkt.

Wat als ik nog een vraag heb?

Neem dan gerust contact op met onze cloud experten, zij helpen je graag verder.

cloud services

Andere inzichten die je misschien interessant vindt.

14.01.21 | SUPPORT & STRATEGY

Niet gehackt worden in 2021? 5 best practices voor een sterk wachtwoord

Ah, zwakke wachtwoorden. We hebben ons er allemaal wel al eens schuldig aan gemaakt. En dan bedoelen we wachtwoorden als: • 123456 • 000000 • wachtwoord • azerty • insert de naam van je huisdier

06.12.20 | SUPPORT & STRATEGY

Sensibiliseer werknemers met dit voorbeeld van een phishing aanval.

Dit is een voorbeeld van een phishing aanval. Dergelijke aanvallen zijn altijd persoonlijk gericht op een select aantal medewerkers binnen de onderneming. Het is dus belangrijk dat iedereen binnen de onderneming dergelijke aanvallen kan herkennen en melden. Daarom levert Direct je dit praktijkvoorbeeld aan die kan gebruikt worden om jouw onderneming en medewerkers te sensibiliseren.