De acht belangrijkste cyberaanvallen toegelicht: Datalekken

29.09.21 | Thomas Mostrey | SECURITY

arrow_forward_ios

Een cyberaanval kan jouw kmo tonnen geld kosten. Soms zelfs je reputatie. Het is dus belangrijk dat je weet waar je tegenop moet boksen. In deze blog post leer je de acht meest voorkomende aanvallen kennen. Wat is het, hoe herken ik het en hoe voorkom ik het? We beginnen met datalekken.

De acht belangrijkste cyberaanvallen toegelicht: Datalekken

Wat zijn nu de acht meest voorkomende aanvallen?

De acht meest voorkomende cyberaanvallen zijn:
* Datalekken
* Phishing
* Spear Phishing
* Business Email Compromise
* Malware
* Ransomware
* Trojan
* GeĆÆnfecteerde IOT toestellen

Wat is een datalek?

Een data breach ofwel een data lek is simpel gezegd diefstal van bedrijfsdata of informatie. De redenen hiervoor zijn onder andere bedrijfsspionage, stelen van commerciƫle gegevens zoals klantenlijsten of zelfs identiteitsfraude. Een data breachis beter gekend in de volksmond als hacken. Hierbij komen externe personen binnen op de infrastructuur en halen ze er alles af wat ze kunnen of willen bemachtigen. Waarom is dit een interne bedreiging en niet extern? Een data breachheeft in de meeste gevallen een interne schuldige, soms onwetend. Heb je al ooit eens een groot klantenbestand naar jezelf doorgemaild op een persoonlijk mailadres? Dit kan onderschept worden en zo heb je onvrijwillig misschien al mee gezorgd voor een data lek.

Hoe herken ik een datalek?

Hoe herken ik een datalek?

Een data lek gebeurt meestal onzichtbaar, als eindgebruiker zal je hier niets van merken.Dit betekent niet dat het onmogelijk is om dergelijke gebeurtenissen op te merken, de meest courante beveiligingsoplossingen monitoren continu de infrastructuur en merken louche zaken meteen op. De IT-beheerder kan dit snel (al dan niet automatisch) laten blokkeren of valideren en zo worden risicovolle bestanden meteen veilig gehouden. Wat doe je bijvoorbeeld als je gegevens gestolen zijn?

Hoe voorkom ik een datalek?

Weet dat alles die je op je computer of netwerk hebt staan een risico loopt om gelekt of gestolen te worden. Informeer bij je IT manager of IT beheerder waar je best alles opslaat en wat de interne veiligheidsprocedures zijn. Gebruik ook nooit zomaar je mailbox om vertrouwelijke bestanden intern of extern door te sturen. Gebruik hiervoor toegewijde oplossingen zoals een intranet (SharePoint bvb.) of OneDrive.

Advies nodig?

Een cyberaanval kan jouw kmo tonnen geld kosten. Soms zelfs je reputatie. Wil je hackers een stap voor zijn?
Laat je cyberveiligheid dan over aan Direct.

security

Andere inzichten die je misschien interessant vindt.

14.10.21 | PROTECT AND GROW, SECURITY

Protect and Grow: Secure your Future event

Een cyberaanval kan jouw KMO tonnen geld kosten. Soms zelfs je reputatie. Wil je hackers een stap voor zijn? Wees dan zeker aanwezig!

14.10.21 | EEN DAG UIT HET LEVEN VAN, MICROSOFT

Interesse om zelf de werkplek van de toekomst te ontdekken?

Ontdek de werkplek van de toekomst in onze modern Workplace inspiratiesessie. Een gratis ontbijtsessie bij ons op kantoor.