Een dag uit het leven van Driek, Service Engineer bij Direct.

21.10.19 | Thomas Mostrey | EEN DAG UIT HET LEVEN VAN, SUPPORT & STRATEGY

arrow_forward_ios

Op hol geslagen laptop, sputterende e-mail of opslagbalk die rood kleurt? Als de digitale nood het hoogst is, is de service engineer nabij. Maak kennis met de man on the job bij Direct: Driek komt uit Kortrijk, is 35 jaar, IT’er van opleiding en service engineer uit overtuiging. Hoe dat zo gekomen is? Hoe zijn werkdag er zoal uitziet? Hij vertelt het zelf.

Een dag uit het leven van Driek, Service Engineer bij Direct.

Aangenaam! Ik ben Driek dus, met dank voor de introductie. ‘Sociaal dier’ en ‘voorlopig alleenstaand’ mag er ook nog bij. Dan is het plaatje rond. 

Maar goed, laat ik beginnen bij het begin. Waar mijn passie voor IT vandaan komt? Geen flauw idee. Als ik mijn moeder mag geloven, dan zei ik als kleine jongen al: “Ik wil geen brandweerauto, ik wil een computer!” Mijn vader is amateur kunstfotograaf, misschien is het dat. Terwijl anderen nog in de weer waren met Polaroid en Paint, waagde hij zich al aan de digitale camera en Photoshop. Elke kunstenaar is een ontdekker. Idem dito voor elke IT’er. Dus toen de eerste computer in huis kwam, was de boodschap van mijn ouders: ‘Driek, blijf daar van af!’

Binnenkort zal ik hier bij Direct een half jaar aan de slag zijn. Dat verdient een feestje. Voor mij duurt dat feestje eigenlijk al zes maanden. Elke dag taart, elke dag slagroom. Dat kan ik in drie woorden uitleggen: de job, de mensen, het bedrijf. Als ik het over de job heb, heb ik het eigenlijk meteen ook over de mensen. Je staat als service engineer heel dicht bij de klant. Elke dag mag je mensen helpen, geweldig vind ik dat. Ik vergelijk mijn job wel eens met die van een dokter. Als service engineer kom je toe bij een patiënt – de klant dus – en je vraagt: ‘Wat is precies het probleem?’ Je krijgt een aantal symptomen, die elkaar kunnen tegenspreken. Hoofdpijn kan op migraine lijken, maar soms is iemand gewoon met zijn hoofd tegen de muur gelopen. Daar kan ik mij echt mee amuseren, dat uit te pluizen. Als ik dan aan het eind aan de rit iemand blij kan maken met een oplossing, dan is mijn dag goed.

keyboard_arrow_right Ontdek onze vacatures

De mensen dat zijn ook mijn collega’s. Over ‘bazen’ spreken we hier niet. Met 18 zijn we nu in totaal. Met ons team van IT-ingenieurs zijn we veel op de baan. Hier op kantoor bemannen we daarnaast ook de service desk. Daarin wisselen we elkaar wekelijks af. Of ik een standaard week in onze job kan omschrijven? Meen je het? Zoiets bestaat helemaal niet. Elke dag is anders. Maar om je een idee te geven: dit is hoe mijn dag er gisteren uitzag.

“‘Ik voel me soms eerder een dokter dan een technicus.’”

Driek, Service Engineer bij Direct

6.15u   

De wekker gaat. Een kwartiertje later sta ik op, met enige moeite. Ik ben niet bepaald een ochtendmens. Goed geslapen overigens, geen muizenissen aan mijn hoofd over het werk. Daar heb ik geen last van, toch niet bij Direct. Het is maandagmorgen. Ik weet nu al dat ik mij aan een goed gevulde dag mag verwachten. De klassiekers: ‘Oei, ik ben mijn wachtwoord vergeten’ of ‘Tiens, mijn computer start zo traag op’. 

6.30u   

Ontbijt, krantje erbij. Ik smeer mijn boterhammen. Af en toe laat ik die ’s middags wel eens staan, wanneer mijn collega’s me verleiden met een portie friet of een stuk pizza. Dan zijn we samen weg. De teamspirit bij Direct is echt grandioos. Buiten, maar ook tijdens de uren. Zelfs als je fysiek in je eentje bij een klant staat, dan heb je toch het hele team achter je, dat vanop afstand raad geeft en zegt: ‘Probeer dit of dat eens’. Voor je het weet, heb je het probleem opgelost.

7.30u    

Wagen in richting Direct. Ik neem de snelweg via Moeskroen en Doornik, naar Ronse toe. By the way, technische skills zijn voor mij niet het allerbelangrijkst in mijn job. Ik denk dat je als service engineer vooral menselijk talent moet hebben. Als ik zelf naar een helpdesk bel, dan wil ik ook graag iemand aan de lijn die empathie toont, die luistert naar mijn probleem en probeert te begrijpen hoe hij mij kan helpen. Een stem die op automatische piloot zijn lijstje met vragen afloopt? Zo werkt het bij ons gelukkig niet.

8.25u   

Vlot verkeer, ik ben op tijd. Collega’s begroeten, computer opstarten, werktickets bekijken. Onze dispatcher heeft die al mooi gesorteerd in prioritaire en minder prioritaire opdrachten. Een printer die niet meer werkt, is nu eenmaal net iets minder dringend dan een volledige firma die platligt. Ik werk een aantal taken af die ik vanop afstand kan doen.

10.15u

Intussen neem ik wat telefoontjes over van de collega’s die deze week op support zitten. Ze hebben het druk, traditioneel. Een voordeel bij Direct is wel dat we heel geautomatiseerd werken. Bepaalde meldingen – bijvoorbeeld een server die tijdens het weekend gekke dingen heeft gedaan – komen automatisch bij ons binnen. Daar kunnen we dan al proactief op inspelen. 

12.30u 

Is het al middag? Time flies. Ik eet mijn boterhammetjes en vertrek naar een klant. Daar staat in de namiddag een klein projectje ingepland. Geen al te ingewikkelde opdracht, op het eerste gezicht. Eigenlijk heb ik bij Direct beseft: er zijn geen moeilijke klanten, alleen maar moeilijke uitdagingen. En jawel, klanten zijn soms uit hun humeur, maar dan moet je die frustratie soms een stukje op jou kunnen nemen en zeggen: ‘Kom, we gaan dat samen oplossen.’ Dat helpt.

13.35u

Ik arriveer bij de klant, vijf minuten te laat. Ik kon het precieze adres niet vinden. Het was maar net om de hoek, maar mijn GPS wist blijkbaar ook niet waar dat was, ‘net om de hoek’. Ik heb daar alle begrip voor; per slot van rekening ben ik een technologie-lover.

14.30u

De eerste laptop is klaar. Ik overloop samen met de klant of de configuratie helemaal correct is. Die details, dat vind ik belangrijk. ‘Oh, kan je mijn oude bestanden ook nog overzetten?’, klinkt het. Die staan blijkbaar nog op een andere computer. Geen zorg, dat doen we dan meteen ook maar even. 

15.45u 

Ik krijg een koffietje aangeboden. Ik word hier gesoigneerd. De installatie van de tweede pc is een koud kunstje. Een paar boekhoudpakketten migreren van het ene naar het andere systeem. Daar breng je deze service engineer niet mee van de wijs. 

17.15u   

Nog een kwartiertje officiële werktijd. Die ben ik kwijt aan het verkeer, dus trek ik rechtstreeks huiswaarts: ‘moe maar voldaan’, zeggen ze dan.

Wat zal ik daar nog aan toevoegen? Dat elke dag dus zijn eigen uitdagingen heeft. Mijn uren vliegen voorbij. Die vaart en goesting om vooruit te gaan, is wel iets wat ons bedrijf typeert. Om maar te schetsen: na mijn eerste maand hier werd ik uitgenodigd op een soort van reviewgesprek. Ze vroegen me: “Driek, waar wil je staan over dit en een half jaar? Wat zijn jouw doelen? Wat wil je graag nog bijstuderen?” Zo’n geweldige motivatie is dat, mensen die in je geloven en die willen dat je groeit. Ik leer elke dag bij en het gekke is, ik merk het niet eens. Dat is voor mij het mooiste bewijs dat ik op mijn plaats zit.

Life @ Direct

Working should never feel like work. Volg je passie. Bij Direct krijg je alle kansen om je dromen na te jagen en je ambities waar te maken.

een dag uit het leven van, support & strategy

Andere inzichten die je misschien interessant vindt.

14.10.21 | PROTECT AND GROW, SECURITY

Protect and Grow: Secure your Future event

Een cyberaanval kan jouw KMO tonnen geld kosten. Soms zelfs je reputatie. Wil je hackers een stap voor zijn? Wees dan zeker aanwezig!

14.10.21 | EEN DAG UIT HET LEVEN VAN, MICROSOFT

Interesse om zelf de werkplek van de toekomst te ontdekken?

Ontdek de werkplek van de toekomst in onze modern Workplace inspiratiesessie. Een gratis ontbijtsessie bij ons op kantoor.