‘Je staat nog op mute!’: 5 tips voor vlottere videocalls

17.05.21 | Thomas Mostrey | DIGITAL WORKSPACE, MICROSOFT, TECH QUICKIES

arrow_forward_ios

‘Ehm, Jan, je staat nog op mute.’ Herkenbare situatie? De kans is groot. Want hoewel velen van ons al langer dan een jaar thuis werken en bellen via video, verlopen onze meetings nog altijd niet even vlot. Benieuwd hoe je videobelt als een pro? Volg deze 5 tips.

‘Je staat nog op mute!’: 5 tips voor vlottere videocalls

1. Begin op tijd

Doe alsof je meeting 5 minuten vroeger begint. Zo kan je nog snel:

  • Nagaan of alles werkt: van de meeting-hyperlink tot je camera
  • Eventueel je oortjes of koptelefoon aansluiten
  • Je camera op ooghoogte plaatsen (want zo zie je er op je best uit)
  • Jezelf nog een glas water, kop koffie of tas thee inschenken
  • Checken of je wel kleren draagt

Bovendien heb je zo ook de tijd om …

2. Kies de juiste plek

… de juiste plek te kiezen. In het ideale geval is dat een rustige omgeving zonder storende achtergrondgeluiden. Liefst is het er ook saai. Zo voorkom je dat iedereen de hele tijd afgeleid geraakt door wat er bij jou op beeld verschijnt.

Tip: ga niet voor een raam zitten. Anders ga je eruitzien als een duistere schim. Check hoe het licht valt en zet desnoods een lamp in de buurt.

Controleer ook wat er te zien valt op je beeld. Ruim desnoods je plek even op. Wil je koste wat kost vermijden dat iedereen die poster van de Backstreet Boys ziet? Kies dan voor een virtuele achtergrond. Of maak hem troebel (beide kunnen perfect via Microsoft Teams).

Oh, en heb je huisgenoten? Vertel hen dan dat je gaat videobellen. Zo vermijd je dat ze tegen je beginnen praten of plots bij jou op beeld verschijnen.

3. Mute jezelf als je zwijgt

Door je geluid af te zetten als je niet praat, wordt je meeting een stuk rustiger. Gedaan met storende intermezzo’s zoals van een loeiende sirene of je eigen koffiegeslurp.

Tip: ‘unmute’ jezelf als je iets wil zeggen (zie ook: de intro van deze blog).

Moet je even weg? Of wil je je laptop verplaatsen? Zet je camera dan af. Laat ook iets weten in de chat, anders komt je verdwijning nogal gek over.

4. Stel een agenda op

Meetings hebben een slechte reputatie. Ze duren vaak te lang, slokken je tijd op en zijn onproductief. Voorkom dat die van jou eindeloos aansleept met … een agenda.

Bedenk op voorhand wat je wil bespreken en schrijf dat op. Zet bij elk onderwerp meteen ook een tijdslimiet. Zo blijft iedereen scherp en gefocust, en doe je op een halfuur wat anders een uur zou duren.

5. Hou het veilig

Deel bijvoorbeeld niet zomaar gevoelige bedrijfsinfo in de chat. En hou de videocall-link privé.

digital workspace, microsoft, tech quickies

Andere inzichten die je misschien interessant vindt.

14.06.21 | SUPPORT & STRATEGY

Do’s and Don’ts in Cybersecurity voor KMO’s

Bij Direct volgen we nauw technologische evoluties op in het MSP landschap. Sedert enkele jaren leggen we onze focus dan ook op Cybersecurity. Hierbij hebben we de omslag gemaakt van “Managed Service Provider”(MSP) naar “Managed Security Service Provider”(MSSP).

31.05.21 | EEN DAG UIT HET LEVEN VAN, SUPPORT & STRATEGY

Een dag uit het leven van Benoit, vCIO bij Direct.

If it ain't broke, don't fix it. De IT’er die zo’n uitspraak in de mond neemt, laat je beter niet binnen in je bedrijf. Want elke rechtgeaarde technoloog weet: IT staat vandaag gelijk aan anticiperen en innoveren, vóór remediëren. “Technologie kan in de huidige context een enorme meerwaarde scheppen om een onderneming naar een hoger niveau te tillen”, weet vCIO Benoit van Direct. “Binnen een organisatie die echt vooruit wil, kan een vCIO wel eens dé missing link zijn.”