Vertrouwen komt te voet en vertrekt te (Trojaans) paard.

18.11.19 | DIGITAL WORKSPACE

arrow_forward_ios

Kunnen je medewerkers probleemloos ‘123456’ kiezen als paswoord? Of ‘Beyonce’? Staan je back-ups op dezelfde server als de originele data? Gaan er alarmbellen rinkelen als er iemand vanop een locatie in China op je netwerk probeert in te loggen? Veel bedrijven zondigen nog altijd tegen het ABC van de cybersecurity. Ok, in de mail van die Nigeriaanse prins in geldnood zullen ze niet trappen. Maar ze blijven anno 2019 bijzonder kwetsbaar voor cybercriminelen. Cyberveiligheid is een hot item. Alleen heeft nog altijd niet iedereen de wake-up call gehoord.

Vertrouwen komt te voet en vertrekt te (Trojaans) paard.

Vals gevoel van veiligheid

Bij heel wat bedrijven heerst nog altijd een vals gevoel van veiligheid. ‘Het zal ons wel niet overkomen. Wij zijn maar een bescheiden kmo, welke cybercrimineel is daar nu in geïnteresseerd?’ Wel, cybercriminelen maken dat onderscheid niet. Het kan hen geen bal schelen wie ze aanvallen. Meer zelfs, ze wéten niet eens wie ze aanvallen. Iedereen kan een doelwit zijn. Google of Facebook, maar evengoed die kleine kmo uit Verweggegem.

Twee evoluties spelen in de kaart van cybercriminelen. Om te beginnen worden ze zelf slimmer en beter in hun ‘vak’. Ze krijgen voortdurend nieuwe tools in handen. Alle technologie waar bedrijven gebruik van maken, is technologie waar criminelen misbruik van maken.

Tegelijkertijd wordt jouw bedrijf kwetsbaarder. Vroeger moesten criminelen bijna fysiek inbreken om aan je computers te kunnen. We raden je uiteraard nog altijd aan om ’s avonds de deur op slot te doen, maar cybercriminelen geraken ook zonder sleutel binnen. Je medewerkers hebben laptops, tablets, smartphones,… waar ze ook thuis, in satellietkantoren, in koffiebars,… op werken. Goed voor de work-life balans, de efficiëntie en de productiviteit, maar de keerzijde van die medaille is wel dat cybercriminelen er een pak aanvalsmogelijkheden hebben bijgekregen.

Technologie én waakzaamheid

Moet je nu in paniek schieten als je cybersecurity nog niet veel meer voorstelt dan wegblijven van louche websites? Nee, paniek is altijd een slechte raadgever. Maar voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsprotocollen volgt en dat je behandelplan klaarligt voor het geval je bedrijf toch een doelwit wordt.
 
Bij cyberveiligheid gaan technologie en de juiste mindset hand in hand. Je mag nog zoveel firewalls en antivirusprogramma’s installeren als je wil, die zijn weinig waard als een van je medewerkers toch een phishing mail opent. Dat alarmsysteem en dat driedubbele slot op de deur zijn ook nutteloos als je zelf de dieven vriendelijk binnenlaat. De juiste digitale tools en de nodige waakzaamheid zijn allebei onmisbaar om cyberaanvallen af te slaan. Paranoia moet niet, een beetje gezonde achterdocht kan geen kwaad. En het beste van allemaal: waakzaamheid is gratis.

keyboard_arrow_right Doe nu de gratis beveiligingscheck van jouw omgeving.

Vertrouwen komt te voet en vertrekt te (Trojaans) paard

Dat is precies waar voor veel bedrijven het schoentje knelt. Cybersecurity kost onvermijdelijk geld. De meeste bedrijven hebben geen oneindig grote budgetten, en er zijn altijd wel dringender zaken om in te investeren. Een begrijpelijke reflex, maar wel een gevaarlijke. Want neem het van ons aan: de kost van een cyberaanval zal altijd groter zijn dan de kost van cybersecurity. Veel groter. Je kan veel geld verliezen. Maar misschien nog erger: je kan het vertrouwen van klanten, leveranciers en medewerkers verliezen.

Een cyberaanval zorgt voor een vertrouwensbreuk. Klanten vragen zich af of hun gegevens nog wel veilig zijn.

Bedrijven werken jarenlang keihard om die vertrouwensband op te bouwen. Eén cyberaanval kan die vernietigen. Er is een spreekwoord dat zegt: ‘Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard’. Om in het thema te blijven: dat kan dus ook een Trojaans paard zijn.

Benieuwd hoe veilig je IT-omgeving vandaag is?

Onze cybersecurity check geeft je aan de hand van 20 vragen een onpartijdige score. Die score gebruiken we als vertrekpunt om je te helpen bij het opmaken van een waterdicht cyberveiligheidsplan.

digital workspace


Praat met onze experts

Andere inzichten die je misschien interessant vindt.

10.02.20 | DIGITAL WORKSPACE, MICROSOFT, SUPPORT & STRATEGY

Drie veiligheidsoplossingen die je moet hebben in de moderne werkplek.

In de moderne werkplek is alles digitaal. Digitaal beveiligen doe je niet meer met een goed slot en een verstopte sleutel. Digitaal beveiligen doe je aan de hand van slimme, snelle en simpele oplossingen die je volledige cyberveiligheid garanderen. Ontdek in deze blog post drie van de belangrijkste oplossingen die veel impact hebben en weinig aanpassing vragen.

03.02.20 | DIGITAL WORKSPACE, SUPPORT & STRATEGY

Wat is MDM, MAM en Conditional Access?

Bedrijfstoestellen beveilig je met oplossingen zoals MDM en MAM aangevuld met conditional acces. Dit zijn afkortingen en termen die je in het dagelijkse leven niet vaak tegenkomt dus wij leggen deze graag aan je uit. Leer hier de definitie en het verschil tussen de twee plus de rol van conditional access.