Zes hapklare stukken advies om je onderneming stabiel te houden tijdens corona.

30.07.20 | Thomas Mostrey | SUPPORT & STRATEGY

arrow_forward_ios

We blijven opereren in een dagelijks veranderende situatie. Niet alleen op persoonlijk maar ook professioneel vlak is het héél moeilijk om een toekomstbeeld in te schatten. Het is daarom de dag van vandaag belangrijker dan ooit om stabiliteit en continuïteit te kunnen garanderen. Binnen de organisatie en daarbuiten, voor je medewerkers, klanten en leveranciers. Bij Direct willen we je daar graag bij helpen. Neem daarom zeker eens een kijkje naar deze zes hapklare stukken advies die je kan meenemen in deze onzekere tijden.

Zes hapklare stukken advies om je onderneming stabiel te houden tijdens corona.

De focus van je interne IT switcht naar
stabiliteit, continuïteit en langetermijndenken.


De maatregelen die de overheid oplegt, beperken heel wat processen en zaken die impact veroorzaken. Denk dan maar aan bewegingsvrijheid, mondmaskerplicht en logistieke beperkingen. Hier hebben de meeste bedrijven al oplossingen voor gevonden. Nu is het dus belangrijk dat je als onderneming begint na te denken over (middel)lange termijn. Hoe pas je je operaties aan om een stabiele werking te garanderen? Hoe zorg je ervoor dat IT hiertoe een sterke bijdrage kan leveren?

keyboard_arrow_right Praat vrijblijvend met onze expert.

Op naar de zes tips: Verzeker jezelf van gemoedsrust
in de mate van het mogelijke.

Tip 1: Maak het makkelijk voor iedereen om te telewerken.

De moeilijkste switch, maar wel de meest impactvolle, is de maatregel die betreft ‘thuiswerk waar mogelijk’. Quasi elke onderneming heeft hier tijdens de eerste lockdown begin dit jaar massaal op ingezet. Zo ontwikkelden ze ad hoc nieuwe werkprocedures en manieren om taken productief op afstand uit te voeren. Bij Direct merkten we wel vaak dat ondernemingen dit echt ad hoc deden en heel wat opportuniteiten lieten liggen. Neem dus nu de tijd om eens kritisch te kijken naar welke infrastructuur (laptop, schermen, dockings, ..) medewerkers over beschikken en welke software ze gebruiken of nodig hebben. Het is de taak van je IT-departement om productiviteitsdalingen te voorkomen. Maak dus een kritische analyse van de volgende drie zaken. Wat hebben ze nodig? Waarom hebben ze dit nodig? Hoe zorgen we ervoor dat het veilig en gebruiksvriendelijk is en blijft?

Tip 2: Focus op de belangrijkste zaken die
stokken in de wielen kunnen steken.

Met de ervaring die veel ondernemingen tot nu toe hebben, weet je ongeveer waar het allemaal moeilijker loopt bij diverse maatregelen of proceswijzigingen. Neem dus goed de tijd om te onderzoeken waar het fout kan of zou lopen bij diverse scenario’s. Een voorbeeld hiervan was een onderneming die enkel lokale servers had waar niemand van buitenaf kon op aanmelden. Niemand had hieraan gedacht toen ze massaal gingen thuiswerken. Voorkom dus ook dergelijke zaken en neem alle lopende bedrijfsprocessen eens onder de loep. Hoe kan je digitalisering inzetten als accelerator om ervoor te zorgen dat er niets fout loopt? Enkele zaken die je zeker moet bekijken: organisatie en verdeling van softwarelicenties, administrator rechten, cyberveiligheid maatregelen op externe locaties en toestellen en tot slot: Kan je interne netwerk dit allemaal aan?

Tip 3: Maak het allemaal niet te moeilijk.

De interne IT is één van de belangrijkste departementen in dit alles. Zij zorgen ervoor dat alles succesvol, veilig en stabiel blijft draaien. Maar de uiteindelijke gebruikservaring zal afhangen van de eindgebruikers. Houd dus rekening met het feit dat iedereen, onafhankelijk van het profiel, moet kunnen werken met de aangeleverde oplossingen of workarounds. Om een overvloed aan problemen of aanpassingsstress te voorkomen is het cruciaal om duidelijke oplossingen, documentatie en eenvoudige training te voorzien. Het KISS-principe blijft koning. (red.: Keep It Simple Stupid)

Tip 4: Houd het veilig.

Ondernemingen evolueren aan lichtsnelheid. In enkele weken tijd rollen ze volledige moderne werkplekken uit over de onderneming. Dit is uiteraard enorm positief maar we mogen niet vergeten dat veiligheid altijd voorop moet staan. Versnelde implementaties van dergelijke systemen, die impact hebben op je volledige organisatie, moeten doordacht gebeuren. Een volledig nieuwe digitale workflow brengt heel wat veiligheidsrisico’s met zich mee. Zaken zoals databeveiliging, GDPR-reglementering en externe netwerkrisico’s. Cybercriminelen weten dit ook en hebben niet stilgezeten. Investeer de komende weken, maanden dus extra tijd in het opzetten van sterke cyber security. Stel per gebruiker de juiste en toepasselijke rechten in, verstevig de netwerkveiligheid en optimaliseer ondertussen ook het gebruiksgemak.

Tip 5: Maak de verandering van
CAPEX naar OPEX voor gemoedsrust.

Gezien het huidige economische klimaat is het belangrijker dan ooit om de kosten te optimaliseren. Wat heb je nodig om operationele stabiliteit te garanderen zonder in te boeten aan groei en innovatie? Veel ondernemingen waren héél gelukkig dat ze al de overstap hadden gemaakt naar hybride cloud en SaaS oplossingen. Waarom? Ze hebben de voorbije jaren geen grote investeringen (CAPEX) moeten maken in eigen datacenters, IT-infrastructuur of development kosten. Het was enorm eenvoudig voor hen om gewoon de resources naar beneden te schroeven tijdens de lockdown en zo gingen de maandelijkse kosten ook heel eenvoudig naar beneden. Dit heeft heel wat narigheid en kopzorgen voorkomen. Kijk eens kritisch naar je huidige IT-infra en stel jezelf de vraag of het noodzakelijk is.

Tip 6: Gebruik de situatie als een opportuniteit.

Het ziet er niet naar uit dat we de komende maanden een verbetering zullen zien. Gebruik de huidige situatie om veranderingen door te voeren en de werking van je onderneming te optimaliseren. Het lijkt misschien niet verstandig om nu veranderingen door te voeren en te investeren maar die mentaliteit werkt negatief. Nu is de beste periode want je onderneming werkt volgens nieuwe methodes. Nieuwe methodes die invloed hebben op je bedrijfs- en digitale strategieën. Digitalisering doorvoeren zal nu en later zijn vruchten afwerpen door het stimuleren van optimalisatie, onafhankelijk van de huidige bedrijfs- en economische situatie. Zo kan jij beter inspelen op de nieuwe behoeftes van klanten, leveranciers en werknemers.

Advies nodig?

Nood aan persoonlijk advies of een sparringspartner?
Neem dan contact op.

support & strategy

Andere inzichten die je misschien interessant vindt.

14.01.21 | SUPPORT & STRATEGY

Niet gehackt worden in 2021? 5 best practices voor een sterk wachtwoord

Ah, zwakke wachtwoorden. We hebben ons er allemaal wel al eens schuldig aan gemaakt. En dan bedoelen we wachtwoorden als: • 123456 • 000000 • wachtwoord • azerty • insert de naam van je huisdier

06.12.20 | SUPPORT & STRATEGY

Sensibiliseer werknemers met dit voorbeeld van een phishing aanval.

Dit is een voorbeeld van een phishing aanval. Dergelijke aanvallen zijn altijd persoonlijk gericht op een select aantal medewerkers binnen de onderneming. Het is dus belangrijk dat iedereen binnen de onderneming dergelijke aanvallen kan herkennen en melden. Daarom levert Direct je dit praktijkvoorbeeld aan die kan gebruikt worden om jouw onderneming en medewerkers te sensibiliseren.