Wat is een Managed Service Provider?

IT is in de meeste bedrijven één van de meest cruciale departementen. Technologie en bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van het succes van jouw IT departement. De mate van focus die nodig is om IT af te stemmen op bedrijfsnoden vraagt veel tijd, resources en kennis. Allemaal zaken die je weerhouden van 100% op je bedrijfsdoelstellingen te concentreren.

Werken met een MSP begint bij een assessment. Ontdek de mogelijkheden!

Wat is een MSP

Een MSP levert managed services aan organisaties, wat meestal inhoudt dat hun volledige IT-infrastructuur of een deel ervan op afstand wordt beheerd. Dit zoals vermeld in de service-level agreement (SLA) tussen de twee partijen. Diensten zoals 24×7 monitoring, het oplossen van problemen, netwerkbeveiliging en IT asset management vallen allemaal onder het bereik van MSP’s. Prijsmodellen voor MSP’s zijn gebaseerd op vooraf gemaakte afspraken.

In tegenstelling tot traditionele IT-dienstverleners hebben MSP’s de neiging om 360° verantwoordelijkheid te nemen voor de diensten die aan hen zijn uitbesteed in plaats van alleen projectmatig te werken. Een MSP kan je zien als een verlengstuk van jouw onderneming. Ze geven deskundig advies wanneer hun klanten strategische IT-beslissingen moeten nemen. Steeds meer organisaties kiezen de laatste jaren voor MSP’s om risico’s te beperken en klaar te zijn voor toekomstige technologische groei.

 

Het verschil tussen een MSP en een Break-Fix.

Je hebt twee soorten service providers:
  1. Break-Fix Service Providers
  2. Managed Service Providers (MSP)


Break-Fix Service Providers

Break-fix dienstverleners zijn prima voor organisaties die geen zware IT-ondersteuning nodig hebben. 

Break-fix dienstverleners behandelen elk probleem als een afzonderlijk geval. Een break-fix provider komt dus wanneer jij een probleem ervaart maar handelt niet pro-actief. Jij blijft dus zelf volledig verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen je IT-omgeving. 

 

Managed Service Providers (MSP)

Het is de taak van een MSP om proactief ervoor te zorgen dat het bedrijf van de klant 24/7 probleemloos opereert en innoveert. Om dit te bereiken voert een MSP enkele zaken uit:
  • routinematig hardware onderhoud uit om problemen te voorkomen
  • continu helpdesk- en externe IT-ondersteuning
  • automatisering van beveiligingspatches en software-updates
  • helpen met IT-consultancy (vCIO).


Wat zijn de prioriteiten van een Managed Service Provider?

Beveiliging is prioritair

MSP’s weten dat de beveiliging van de gegevens van een klant topprioriteit is. Reden hiervoor is dat de hele bedrijfsvoering van een MSP afhangt van het vertrouwen dat klanten in hen stellen met hun IT-infrastructuur en gegevens. Elke inbreuk op de beveiliging zou het imago van de klant en dat van henzelf schaden. Dit is de reden waarom MSP’s verder gaan dan hun neus lang is om de gegevens van hun klanten te beschermen. Een MSP doet dit door volledig beheerde en gelaagde netwerkbeveiliging te implementeren. Zo voorkom je cyberveiligheidsdreigingen, handhaaf je bedrijfscontinuïteit en voorkom je gegevensverlies. Afgezien daarvan spelen MSP’s ook een grote rol bij gegevensback-up en disaster recovery.


Klanten helpen hun zakelijke behoeften te vervullen

De belangrijkste doelstelling van een MSP is het voorkomen van problemen en het bewaken van de bedrijfscontinuïteit. Om dat doel te bereiken, implementeren en beheren MSP’s oplossingen die passen bij de zakelijke behoeften van hun klant. Ze helpen hun klanten met budgettering , planning (inzicht in de behoeften op lange en korte termijn) en de implementatie van de nieuwste oplossingen.


Klanten helpen innoveren

Om te kunnen schalen, moet elk bedrijf innoveren. De case is vaak dat dan organisaties bepaalde tijdrovende, stressvolle en intensieve activiteiten moeten uitvoeren, zoals migreren naar de cloud of overstappen op andere software. Een MSP kan een zegen zijn voor dergelijke activiteiten. Zij helpen organisaties kostbare tijd en middelen te besparen door IT-projecten (groot of klein) op te pakken, minder geld uit te geven door best practices te implementeren, en kosteneffectieve manieren te bieden om nieuwe technologieën te implementeren.